pondělí 5. února 2018

Křehký koláč s mákem a jablky (nepříliš sladký)


Jak se tak koukám, dlouho jsem nic nenapsal. Naposledy o Vánocích! Jsem to ale lenoch! Třikrát hanba!

Hezky jsem si vynadal, takže se okamžitě dostavila katarze a já mohu s klidem pokračovat:

Dostal jsem chuť na křehký koláč s mákem a jablky, který dělávala moje maminka. Koupil jsem jablka, Idared českého původu. Mák, který jsem koupil, je český zcela samozřejmě (kdysi jsme patřili k největším evropským producentům této plodiny). Další českou surovinou je mouka. Hladká, celozrnná, špaldová. Bratru šedesát očí za kilo. Ale, co už si tak našinec dopřeje, že? K tomu český cukr a domácí vajíčka. Aby ta buchta nebyla tak úplně vlastenecká, přidal jsem do ní holandské kakao, turecké rozinky a filipínský rum.😉

Příprava není složitá. Dávka je na dva plechy. Na těsto potřebujeme půl kila mouky, půl kila měkkého másla a čtyři lžíce kyšky. Suroviny důkladně prohněteme a dáme na tři čtvrtě hodiny do ledničky.

Mezitím si připravíme náplň:
Potřebujeme kilo a půl jablek. Jablka rozčtvrtíme a zbavíme jadřinců. Nastrouháme na hrubších "slzách". Pěkně středem ke struhadlu, takže slupka nám zůstane nakonec v ruce, je to úspornější a rychlejší, než kdybychom jablka loupali.

Do jablek přidáme hrst rozinek a dvě lžíce práškového kakaa. Patnáct deka moučkového cukru utřeme se čtyřmi žloutky. Spojíme s jablečnou směsí, přidáme půl deci kvalitního rumu. A dva sáčky vanilinového cukru.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do nastrouhaných jablek.

Ták, těsto si nám pěkně odpočinulo, nastal čas, ukončit jeho zahálku! Děláme dva plechy, takže hmotu rozdělíme na čtyři stejné části. Rozválíme spodní část, kterou posléze opatrně navineme na váleček a s jeho pomocí přeneseme na vymaštěný plech.

Těsto pokryjeme vrstvou jablek, na kterou položíme druhou vrstvu těsta, se kterou  naložíme stejným způsobem, jako s vrstvou první. Vrchní vrstvu těsta propícháme jídelní vidličkou, aby během pečení unikala pára.

Troubu nahřejeme na sto osmdesát stupňů. Pečeme asi dvacet minut. Cukrovat ani nemusíme. Vynikne tak chuť použitých surovin.


Jejda, půl dvanácté, hupky-dupky do postýlky! Dvě stránky Nesba a potom chrrrrrr...


S pozdravy čau a mňau

Gastrokocour 
 

  

     

Žádné komentáře:

Okomentovat