pátek 1. ledna 2016

Casa Mexicana...

...zodpovědná osoba: Tran Van Nguyen. To jsem si přečetl na poutači jedné restaurace v jistém nákupním centru. A, hrome! I když, nakonec, proč ne. Od Mexického zálivu je to ke Dračí skále sice pořádně daleko, ale když může Čech ku.vit pizzu...

Dávno jsem přivykl tomu, že jídla cizích kuchyní v zemích Koruny české často nevaří příslušníci těch konkrétních národů, nýbrž  tak zhusta činí více - méně poučení domorodci. Nemusí to být ani na závadu, pokud jsou pokrmy připravovány svědomitě, z kvalitních surovin.
 
V Praze (ale i v jiných městech a obcích napříč republikou) existuje množství skvělých kuchařů, kteří brilantně připravují skvostné pokrmy mezinárodní kuchyně.
 
Také však existuje množství břídilů, kteří jídla jiných národů s neomylnou pravidelností a jistou prapodivnou důsledností dokonale mrší.
 
Nemohu si pomoci, i když je pokrm často velmi dobrý, chybí mu něco... autentického. To však často platí i o prostředí podniku, včetně obsluhy. V Německu má italskou restauraci Ital, tureckou Turek, čínská opravdu patří Číňanovi. Jen ty zlaté české ručičky umějí a dělají všechno...
 
Nejenom Češi se však dopouštějí zvěrstev v podobě prapodivných kombinací ála pizza Večerníček: v jednom asijském bistru jsem narazil na smažený sýr, kterému dělaly na talíři společnost grilované thajské nudle. Se sojovou omáčkou!
 
 
Tak, teď si dáme jednu (po)vánoční historku:
V jisté restauraci řešili otázku, co s neprodanými jídly, "elegantním" způsobem: jednoduše je pomleli na masovém mlýnku, přidali namočenou housku, něco jater, upekli v troubě... Pokrmy, jako ovarové koleno, dušená roštěnka či pečená vepřová kýta, tak prodělaly transformaci do podoby jitrnicového prejtu. Ten byl posléze prodáván v bufetu, který byl součástí jmenované restaurace.
 
No, a jednou, po Vánocích, to docela přehnali: zákaznice si stěžovala, že v prejtu našla rybí kosti. Těm gastrozločincům totiž zůstalo množství usmažených, neprodaných porcí kaprů. I nenapadlo je nic jiného, než...
 
Nikdo tenkrát nebyl postižen, vedení restaurace záležitost ututlalo. Jen praktikující alkoholik, šéfkuchař K., vynadal vyléčenému alkoholikovi, řezníkovi Č.: "Ku.va, Franto, vždyť jsem ti říkal, aby jsi to pomlel na jemné šajbě!"
 
 
Vánočně přežraný Gastrokocour se loučí s pozdravy: Čau, mňau, uf!     
      

Žádné komentáře:

Okomentovat