čtvrtek 5. dubna 2018

Máte doma kurvítko?

Jednoho krásného dne se nám pokazila lednička. Tedy, nechcípla úplně, spíše jí tak nějak došel dech. Mraznička začala málo mrazit, chladnička začala málo chladit. Jo, co naplat, dvanáct let na hrbu je dvanáct let na hrbu... 

Rád bych podotkl, že naše rodina fandí jedné konkrétní, německé značce. Od zmíněného výrobce kupujeme tradičně všechno, od bílé techniky přes elektrické ruční nářadí až po kuchyňské roboty, prostě všechno, co jde. A vyplatí se to - výrobky slouží věrně, doslova a do písmene až do roztrhání těla!

Proto jsme se nejprve nechtěli jen tak rozloučit s defektním dvoukompresorovým veteránem. Zavolal jsem tedy do autorizované prodejny, která zajišťuje odborný servis. I domluvili jsme návštěvu experta, který se ve stanovený den a v určenou hodinu skutečně dostavil.

Přivítala jej manželka.

Po návratu z práce jsem provedl předběžný výslech drahé polovičky:

"Tak, co? Byl tady?"

"Byl."

"No, a? Kolik to stálo?"

"Sedm set osmdesát korun."

"To nebylo drahé...", zaradoval jsem se.

"Počkej - to byla teprve diagnostika! Oprava bude stát přes pět tisíc, pokud by se jednalo o kompresor, bylo by to ještě dražší!"

"Cože?!" Před očima se mi zatmělo, zalapal jsem po dechu a jednou rukou jsem se chytil hrany stolu. Potom jsem vyslechl zbytek příběhu o mladém, arogantním servismanovi, který se zcela nepokrytě podivoval nad stářím našich spotřebičů. Dokonce pohlédl s despektem na pračku a prohlásil:

"Hm, to je ze stejné doby, jako ta lednička, co?" Netrefil se, má houby přehled, pračka je o čtyři roky mladší!😺

A vůbec, co je mu vlastně do toho? Máme se snad stydět za to, že si kupujeme spotřebiče, které vydrží podstatně déle, než do konce záruční doby?  Jaká škoda, že jsem nebyl doma, patrně bych se neudržel a zeptal bych se mládenečka, zdali by nám do všech spotřebičů značky, kterou zastupuje, nenamontoval kurvítka! Když už je tam tedy jaksi zapomněli dát při výrobě...

Ona totiž mezi lidmi koluje taková legenda o kurvítkách: proslýchá se, že výrobci do přístrojů montují součástku, jejímž úkolem je "odstavit" přístroj bezprostředně po uplynutí záruční doby. Aby byl zákazník nucen ke koupi nového výrobku.

Tato teze má ovšem jednu zásadní vadu: kde je psáno, že si pořídím spotřebič téže značky?

Každopádně, rozhodli jsme se, že do opravy investovat nebudeme. Do kuchyně putovala nová lednička stejné konfigurace, stejné značky. Úspornější, o generaci mladší.

Ale vydělal jiný prodejce.

Kiš, kiš! 😸


S pozdravy čau a mňau

Gastrokocour 

Žádné komentáře:

Okomentovat